INTERVIUL DE ANGAJARE

Felicitări! Dacă aţi fost invitat la interviu, atunci CV-ul şi scrisoarea dvs. de inteţie au produs impresia dorită şi aveţi angajatorul doreşte să vă cunoască mai bine. Fie prin în cadrul unei întâlniri faţă în faţă sau la telefon. Aici aveţi câteva sfaturi cum să treceţi această etapă cu succes.

Interviul faţă în faţă

Este un  pic mai complicat pentru că sentimentul că suntem analizaţi ca sub lupă, ne dau senzaţii de nervozitate.  Pentru a depăşi această stare şi pentru a trece interviul mai uşor, urmaţi câteva reguli.

 1. Mergeţi la interviu pregatit. Documentati-va despre companie si locul de munca pentru care aplicati. Cititi cat mai atent anuntul de angajare, astfel incat sa intelegeti care sunt asteptarile fata de candidatii la aceasta pozitie si eventualele intrebari care ar putea fi acordate in legatura cu aceasta.
 2. Aveti grija ca pe Internet sa nu existe fotografii cu dvs in ipostaze nepotrivite, deoarece si angajatorii se pregatesc de interviu si isi doresc sa afle mai multe despre cel cu care vor sta de vorba 
 3. Nu luati medicamente care va pot da o stare de somnolenta si nu consumati  alcool.
 4. Imbracati-va corespunzator, optati pentru o tinuta mai sobra, curata si ingrijita. Evitati culorile stridente, excesul de bijuterii si nu mergeti la interviu in pantaloni scurti.
 5. Nu mestecati guma in timpul interviului
 6. Faceti cel putin trei copii suplimentare ale CV-ului si ale scrisorii de intentie.
 7. Zambiti, aceasta va va ajuta sa va relaxati si sa scapati de starea de incordare.
 8. Raspundeti la intrebari clar, calm si sigur. Nu va abateti de la subiect, incercati sa fiti cat mai concis.
 9. Concentrati-va ca sa fiti cat se poate de concret in raspunsul pe care il dati si oferiţi exemple concrete din activitatea pe care ati desfasurat-o anterior
 10. Adresati intrebari. Cateva intrebari precise referitoare la pozitia pentru care aplicati sau companie sunt binevenite. Evitati insa sa treceti direct la intrebari referitoare la salariu si nu cereti detalii despre alti candidati la pozitia pentru care aplicati.

La telefon

De multe ori, angajatorii se folosesc de interviul prin telefon pentru primul pas in recrutare. Cu ajutorul acestui tip de interviu, identifica persoanele potrivite pentru a fi chemate la un interviu fata in fata. De regula, aceasta modalitate de interviu este utilizata in cazul aplicarii la posturi ce tin de vanzari, deservirea clientilor la telefon, secretariat sau atunci cand candidatul se afla intr-o alta localitate. Interviu la telefon este o buna modalitate de a testa temperamentul si coerenta candidatului, de aceea e bine sa va pregatiti din timp sa-I faceti fata.

 1. Faceti-va o lista de calitati si defecte si una de raspunsuri la intrebari standard. Pe langa asta, notati-va si cateva aspecte legate de experienta de munca anterioara, abilitatile si talentele pe care le detineti.
 2. Nu va grabiti, raspundeti calm, clar si concis. Pastrati-va cumpatul şi nu vă lăsaţi provocat, pentru ca anume prin intermediul interviului prin telefon unii angajatori verifica reactia potentialului candidat in situatia cand asupra lui se exercită presiuni nervoase.
 3. Pastrati CV-ul in fata, astfel incat sa puteti folosi in timpul telefonului. Tineti langa dvs. un pix si o foaie pentru a putea lua notite.
 4. Cautati o camera libera, unde nimic nu v-ar putea distrage atentia.
 5. In cazul in care ati fost sunat intr-un moment nepotrivit, incercati sa sugerati o alta ora sau zi, sau oferiti o alternativa. 

Întrebări generale pe care le-aţi putea primi în cadrul unui interviu

 •  Ce te-a determinat sa aplici la acest post?
 • Ce iti doresti de la un nou loc de munca?
 • Ce fel de activitate ti-ar placea sa desfasori?
 • De ce consideri ca esti mai potrivit decat alti candidati pentru a intra in echipa noastra?
 • Ce informatii / cunostinte ai despre societatea / compania noastra?
 • Spune-mi cateva cuvinte despre tine. Care consideri ca sunt punctele tale forte si slabe?
 • Ce poti aduce nou in firma nostra?
 • Care sunt aspectele personale/profesionale la care ar trebui sa mai lucrezi pentru a fi mai eficient? Ce trebuie sa iti mai dezvolti?
 • Esti dispus sa lucrezi peste orele de program?
 • Cum te descurci cand ai sarcini cu termene limita?
 • Cum reactionezi in situatii stresante?
 • Care sunt asteptarile tale financiare?

În funcţie de specificul postului de muncă la care aplicaţi, aţi putea fi supus şi unor testări ce ţin de cunoaşterea limbilor străine, operarea la computer, etc.